Viisi asiaa, joissa AWS on ollut edelläkävijä

Viisi asiaa, joissa AWS on ollut edelläkävijä

by -
0 454
Viisi asiaa, joissa AWS on ollut edelläkävijä

Reilut kymmenen vuotta sitten Amazon toi markkinoille ensimmäisen IT-palvelunsa, Simple Storage Servicen (S3). Hioessaan kirjojen myyntiä tukevaa IT-infrastruktuuria huippuunsa se tuli siinä sivussa kehittäneeksi uudenlaisen tavan jakaa palveluja. Pilvipalvelun menestys poiki monia jäljittelijöitä, ja Storage as a Service -pilvipalvelujen tarjoajia onkin markkinoilla paljon. Mutta AWS ei kuitenkaan jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan siirtyi suoraan seuraavan projektin pariin. Tämä olikin ensimmäinen asia, jonka olemme voineet AWS:ltä oppia:

Kehity jatkuvasti

Amazonin teknisen johtajan Werner Vogelsin mielestä yhtiön kovalla työllä hankittu asiantuntemus teki siitä alan johtavan huippuosaajan. Tätä ainutlaatuista pilviteknologiaosaamista voisi itsessään myydä palveluna, mutta kilpailuetu säilyisi vain niin kauan kuin AWS:n ominaisuuksia ei voisi kopioida muualle. Johtoasemassa voitaisiin pysyä vain jatkamalla kehittymistä ja pysyttelemällä muiden edellä. Edelläkävijyydestä voikin johtaa toisen AWS:n kiteyttämän periaatteen:

Varaudu myös odottamattomiin tapahtumiin

Vogelsin nöyrä asenne hämmensi monia IT-alan toimijoita aikana, jolloin Larry Ellisonin johtamistyyli oli muodissa. Taustaltaan tekninen Vogels väitti, että uusien järjestelmien ei voi olettaa toimivan täysin häiriöittä. Hänen mukaansa se, miten reagoit näihin haasteisiin, määrittää sinua ihmisenä.

Vogels totesi, että on luonnollista ajatella, että monet epäonnistumiset voi ennakoida – ja että hyvällä teknisellä valmistelulla ne voidaan estää. Tästä huolimatta tulisi varautua siihen, että suunnittelu- ja rakennusvaiheessa esiin tulee runsaasti tuntemattomia tekijöitä. Tämä liittyy kolmanteen tärkeään AWS:n tuottamaan periaatteeseen:

Opi asiakkaalta

Tarjoamalla perusteknologiapalveluja ja tarkkailemalla, miten asiakas käyttää niitä, AWS pystyi oppimaan, miten voidaan välttää liian tekniset tuotteet. Liiallinen vaivannäkö on turhaa, jos ei tiedetä, miten asiakas käyttää tuotetta. Näin hylättiin vanha IT-alan käytäntö, jossa asiakkaille kerrottiin, miten heidän tulisi toimia. Sen sijaan pilvipalveluntarjoaja oppii asiakkaalta, mitä tarvitaan. Järjestelmän rakentaminen asiakaslähtöisesti edellyttää mukautumiskykyä. Tästä seuraa neljäs opittava asia, jossa AWS on johtanut omalla esimerkillään:

Automatisoi hallinta

Vogels on aina sanonut, että järjestelmänhallintaa tulisi automatisoida mahdollisimman pitkälle. Vain niin voidaan tehdä liiketoimintaprosesseista tarpeeksi ketteriä ja joustavia, jotta ne pysyvät käyttäjien edellyttämien muutosten vauhdissa.

Toisaalta taas jotkin asiat on tehtävä kerralla oikein, koska kerran valmistuttuaan niitä on käytännössä mahdotonta muuttaa. Tästä päästäänkin viidenteen kohtaan:

API elää ja voi hyvin

API:t eli ohjelmointirajapinnat ovat ja pysyvät. Kun ne on luotu, kolmansien osapuolten ohjelmoijat ottavat ne käyttöön ohjelmissaan. Niitä ei voi muuttaa häiritsemättä ohjelmien

toimintaa ja ärsyttämättä useita liikekumppaneita. Pilvessä kaikki tekevät yhteistyötä eikä ketään ole varaa sivuuttaa.

Kun AWS jatkaa voittokulkuaan, kuka tietää, mitä voimme vielä oppia.

I am the Group Chief Marketing Officer at Crayon. My team are focused on driving enhanced lead generation campaigns and nurturing for our sales organisations across multiple geographies though the utilisation and coordination of all online and offline communication channels. We are driving increased brand awareness in the business's core competency areas of Software Asset Management (SAM), cloud and volume licensing solutions and associated consultancy services. I have over 20 years of senior business leadership experience within direct marketing/direct sales and mass distribution businesses, in both the B2B and B2C markets serving on the boards of both private and public multinational corporations.